Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Δηλώσεις των αθλητών/αθλητριών του Ολυμπιακού στα Ερασιτεχνικά τμήματα για την διακοπή των πρωταθλημάτων!

Με αφορμή την διακοπή των πρωταθλημάτων στα Ερασιτεχνικά τμήματα λόγω του κορωνοϊού, οι αθλητές και οι αθλήτριες των τμημάτων σε μπάσκετ γυναικών, βόλεϊ αντρών/γυναικών, πόλο αντρών/γυναικών και χάντμπολ αντρών έκαναν δηλώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα του Ερασιτέχνη του Ολυμπιακού, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα απαξιώσει εντελώς τα Ερασιτεχνικά αθλήματα και πολλοί αθλητές θα έχουν ακόμα πρόβλημα επιβίωσης.

Κύριε Χαρδαλιά, κύριε Αυγενάκη, κύριε Τσιόδρα και κύριε Μητσοτάκη τα ακούτε;

Μπάσκετ γυναικών:

Σταμάτη: «Σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης με ενδεχόμενη αναβολή»

Η αρχηγός του Ολυμπιακού, Εβίνα Σταμάτη δήλωσε: «Από τη δική μου την μεριά θεωρώ εγκληματικό να ακυρωθούν τα Ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Μπορεί ανεπίσημα να  θεωρούμαστε ερασιτέχνες αλλά είμαστε ένα πρωτάθλημα που πρωταγωνιστεί και με ξένους αθλητές. Δυστυχώς με ενδεχόμενη απόφαση αναβολής θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.  Πολλοί αθλητές ζουν από αυτά τα λίγα χρήματα και αν παρθεί τέτοια απόφαση και συνεχιστεί αυτό στο τέλος θα μας αναγκάσουν να αλλάξουμε επάγγελμα.  Είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε όλα τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμοδίων, προκειμένου να μην αναβληθούν τα πρωταθλήματα.  

Σπυριδοπούλου: «Καταστροφικό το πάγωμα του πρωταθλήματος»

Η διεθνής αθλήτρια του Ολυμπιακού, Άννα Σπυριδοπούλου ανέφερε: «Προσωπικά σαν αθλήτρια της Εθνικής ομάδας και του Ολυμπιακού θα ήθελα να αναφέρω πόσο καταστροφικό θα είναι το πάγωμα του πρωταθλήματος αυτή την χρονική περίοδο. Οι επιπτώσεις θα είναι μοιραίες αφού πολλές αθλήτριες και όχι μόνο ζουν αποκλειστικά από αυτό και χωρίς να υπάρχει κάποια ειδική μέριμνα από τους αρμόδιους. Επίσης αυτή η διακοπή θα ναι καταστροφική και για την υγεία των αθλητριών  καθώς καταβάλλουμε ακόμα μεγάλη προσπάθεια να επανέλθουμε από την πρώτη αποχή λόγω της καραντίνας των προηγούμενων μηνών. Τα σωματεία, παρά τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε είναι διατεθειμένα να διαθέσουν έξτρα χρήματα για να γίνονται τα απαραίτητα τεστ ώστε να μπορεί να  συνεχίσει το γυναικείο μπάσκετ».

Νικολοπούλου: «Να ακολουθήσουμε τη διαδικασία που τηρείται στη Basket League»

Από την πλευρά της η διεθνής αθλήτρια των «ερυθρόλευκων» Αγγελική Νικολοπούλου δήλωσε τα εξής: «Καταλαβαίνουμε τον κρίσιμο χαρακτήρα των ημερών και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος. Συνειδητοποιούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και δεδομένα προέχει η υγεία όλων των ανθρώπων. Από την άλλη, προφανώς και εμείς από την πλευρά μας δεν θα θέλαμε να σταματήσουμε αυτή τη στιγμή το πρωτάθλημα.  Καταλαβαίνουμε τα μέτρα και είμαστε διατεθειμένες να ακολουθήσουμε τη διαδικασία που τηρείται στη Basket League των Ανδρών, προκειμένου να μπορούμε και εμείς να είμαστε μέσα στα γήπεδα. Μέχρι τώρα έχουν τηρηθεί όλα τα πρωτόκολλα και τα μέτρα ασφαλείας και δεν έχει υπάρξει ούτε ένα κρούσμα και διασπορά στην Α1 Μπάσκετ Γυναικών και έτσι θα συνεχίσουμε να πράττουμε. Παρότι δεν θεωρείται επαγγελματική η Α1 Μπάσκετ Γυναικών, το άθλημα μας είναι κάτι από το οποίο ζούμε και δεν μπορούμε να σταματήσουμε να είμαστε μέσα στα γήπεδα. Παράλληλα αν σταματήσουμε θα μείνουμε πάρα πολύ πίσω στο αθλητικό κομμάτι και δεν ξέρουμε πώς θα μπορούμε να ξεκινήσουμε από την αρχή».

Βόλεϊ αντρών:

Στιβαχτής: «Να συνεχιστεί το πρωτάθλημα»

Η δήλωση του αρχηγού του Ολυμπιακού, Κώστα Στιβαχτή: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολλή δύσκολη περίοδο για την ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας που έχει χτυπήσει την πόρτα μας. Το αδιαπραγμάτευτο αγαθό που πρέπει να προφυλάξουμε είναι η υγεία μας. Όμως δεν πρέπει να αδρανήσουμε. Πρέπει να αντισταθούμε και να συνεχίσουμε να ζούμε παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ο αθλητισμός είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου και έχοντας πλέον την εμπειρία της προηγούμενης καραντίνας(διακοπής- επανέναρξης για το άθλημα του βόλεϊ) μπορώ να δηλώσω ότι η επικείμενη διακοπή στον αθλητισμό θα είναι καταστροφική σε πολλούς τομείς.

Όπως παραδείγματος χάριν, στον οικονομικό τομέα λόγω του ότι για τους περισσότερους αθλητές η δραστηριότητα αυτή αποτελεί την κυρία πηγή εσόδων τους και έτσι αναπόφευκτα θα δυσκολευτούν στον βιοπορισμό τους.  Επιπλέον με την συνεχή διακοπή και επανέναρξη των πρωταθλημάτων ο αθλητής δεν μπορεί να προπονηθεί με τον σωστό τρόπο και αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική του ακεραιότητα.

Εν κατακλείδι θεωρώ σωστό να συνεχιστεί το πρωτάθλημα λαμβάνοντας φυσικά όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι και πριν δύο μήνες ήμασταν ένα από τα αθλήματα που επέστρεψε στα γήπεδα (τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα) και ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα χωρίς κανένα πρόβλημα».

Ζήσης: «Οικονομικό πλήγμα για όλους τους αθλητές»

H δήλωση του Δημήτρη Ζήση: «Δεν πιστεύω ότι η λύση ενάντια στην εξάπλωση του COVID  είναι να σταματήσει το επαγγελματικό πρωτάθλημα της Volleyleague Ανδρών. Όλες οι ομάδες αποτελούνται από συγκεκριμένο σύνολο ατόμων που είμαι σίγουρος ότι όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι και προσέχουμε τις επαφές μας και με εβδομαδιαία τεστ πιστεύω ότι η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί. Επίσης αν ανασταλεί η αγωνιστική δράση, θα επιφέρει ένα οικονομικό πλήγμα για όλους τους αθλητές, όχι μόνο άμεσο αλλά και έμμεσο  διότι όπως όλοι γνωρίζουμε οι συνέπειες  τόσο στην αγωνιστική εικόνα ενός αθλητή με το «σταμάτα ξεκίνα», όσο και στο ίδιο του το σώμα είναι αρνητικές και δεν βοηθούν στην ανάπτυξη του και στην διεκδίκηση ανάλογων συμβολαίων.  Ακόμα μην ξεχνάμε ότι σε λίγο καιρό επρόκειτο να ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων  όπου καλούμαστε να διεκδικήσουμε την πρόκριση στο  Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στηριζόμενοι στην προετοιμασία και τον ρυθμό που έχουμε βρει στους συλλόγους, διότι ο χρόνος προετοιμασίας κάθε Εθνικής ομάδας είναι ελάχιστος για αυτούς τους αγώνες. Έτσι λοιπόν ευελπιστώ ότι θα συνεχιστούν οι αγωνιστικές μας υποχρεώσεις κάτι που θέλουν όλοι οι επαγγελματίες αθλητές και αθλήτριες που ζουν από το βόλεϊ».

Ριζόπουλος: «Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με δυο προβλήματα»

Η δήλωση του Δημήτρη Ριζόπουλου: «Βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μια δύσκολη και κρίσιμη κατάσταση λόγω του κορονοϊού. Εμείς σαν αθλητές θέλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, αφού στο ενδεχόμενο της διακοπής του πρωταθλήματος θα βρεθούμε αντιμέτωποι με δυο προβλήματα. Το ένα θα είναι το οικονομικό και το άλλο ότι θα επηρεαστεί η φυσική μας κατάσταση, από την έλλειψη αθλητικής δραστηριότητας. Όλοι μας είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε όλα τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα και όλες τις οδηγίες ώστε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κανονικά. Σε αυτό τον δύσκολο αγώνα ας μείνουμε ενωμένοι και ας δουλέψουμε σαν ομάδα με σεβασμό και συνέπεια απέναντι στον κόσμο».

Βουλκίδης: «Να μας δείξει η Πολιτεία τον σεβασμό που μας αρμόζει»

Η δήλωση του Θοδωρή Βουλκίδη: «Δεν είμαι ειδικός στο θέμα του κορονοϊού και για αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα λειτουργώ με βάσει τις οδηγίες των επιστημόνων και των αρμόδιων φορέων. Ελπίζω ότι θα μας επιτρέψουν να τελειώσουμε το πρωτάθλημα αφού με θέληση και προσοχή μπορούν να ολοκληρωθούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν αποτελεί λύση να κλειστούμε στο σπίτι μας για πολλούς λόγους. Εκατοντάδες αθλητές και πολλές οικογένειες ζουν από το άθλημά μας. Παράλληλα σε περίπτωση διακοπής θα επηρεαστεί και η πορεία της Εθνικής ομάδας η οποία διεκδικεί την πρόκριση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αφού οι διεθνείς αθλητές δεν θα έχουμε ρυθμό από τους αγώνες με τους συλλόγους μας στις εγχώριες διοργανώσεις. Περιμένουμε από την Πολιτεία να μας δείξει τον σεβασμό που μας αρμόζει. Εύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο και να τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση, όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Βόλεϊ γυναικών:

Χριστοδούλου: «Θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης»

Η δήλωση της  αρχηγού του Ολυμπιακού και διεθνούς πασαδόρου, Στέλλας Χριστοδούλου: «Η διακοπή του πρωταθλήματος αυτή την χρονική στιγμή για ένα μήνα, τουλάχιστον, καθώς κανένας δε γνωρίζει τι μέλει γενέσθαι θα ήταν καταστροφική. Ήδη προσπαθούμε να επανέλθουμε σωματικά και αγωνιστικά από την πρώτη καραντίνα και την αποχή μηνών από τους αγωνιστικούς χώρους. Ακόμη, οι περισσότεροι αθλητές ζουν αποκλειστικά με τα χρήματα που λαμβάνουν από τις ομάδες και θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης εάν μπει λουκέτο στο πρωτάθλημά μας. Σε αυτή την περίπτωση σίγουρα πολλές αθλήτριες θα στραφούν αναγκαστικά σε διαφορετικές λύσεις και επαγγελματικό προσανατολισμό, εγκαταλείποντας το άθλημα που αγαπάνε και υπηρετούν. Οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες τόσο για το ελληνικό πρωτάθλημα που προσπαθούμε χρόνια να ανεβάσουμε επίπεδο, όσο και  για το μέλλον της Εθνικής ομάδας.  Αθλητές και σωματεία είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όλες τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων ώστε να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα κανονικά».

Γιώτα: «Ανεπανόρθωτες οι συνέπειες μιας ακόμα διακοπής»

Η δήλωση της Κατερίνας Γιώτα: «Οποιαδήποτε διακοπή του πρωταθλήματος και των προπονήσεων θα ήταν καταστροφική την δεδομένη χρονική περίοδο σε πολλά επίπεδα (σωματικό, πνευματικό και βιοποριστικό) και θα έβαζε ταφόπλακα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό που είναι το κύτταρο του αθλητισμού που προάγει την ευγενή άμιλλα.  Οι στιγμές είναι κρίσιμες και δύσκολες για όλους όμως η ζωή και η καθημερινότητα δεν πρέπει να σταματήσει και οφείλουμε ως αθλητές να τηρήσουμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε . Οι συνέπειες μιας ακόμα διακοπής θεωρώ πως θα είναι ανεπανόρθωτες και πραγματικά ευελπιστώ στην ομαλή συνέχιση της αθλητικής και όχι μόνο καθημερινότητας μας».

Αρέτα Κονόμη: «Δεν είμαστε μηχανές, ζούμε μόνο από το άθλημά μας»

Η δήλωση της Αρέτας Κονόμη: «Νομίζω πως όλοι αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και την κρισιμότητα της κατάστασης και ότι προέχει η υγεία μας πάνω απ’ όλα. Ήδη ακολουθούμε τα όποια πρωτόκολλα μας έχουν επιβάλει χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Σαν αθλητές είχαμε πολύ δύσκολη επαναπροσαρμογή μετά από τόσους μήνες διακοπής. Δεν είμαστε μηχανές ώστε να πατάμε ένα κουμπί και να επανερχόμαστε στην ίδια φυσική κατάσταση απευθείας για να είμαστε έτοιμοι για τις αγωνιστικές μας υποχρεώσεις, οπότε αυτό εγκυμονεί κινδύνους τραυματισμών. Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι που μας απασχολεί ακόμα είναι το βιοποριστικό καθώς οι περισσότερες από εμάς ζούμε μόνο από το άθλημα μας. Επομένως για εμάς δεν είναι επιλογή ούτε έχουμε δυνατότητα για μια νέα διακοπή. Θεωρώ ότι όλοι είμαστε διατεθειμένοι να συμμορφωθούμε με οποιαδήποτε διαδικασία μας ορίσουν για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Χίπε: «Πρέπει να συνεχίσουμε»

Η δήλωση της Σάσκια Χίπε: «Γνωρίζω πολύ καλά ότι όλοι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όλοι μας θέλουμε να προστατέψουμε τους ανθρώπους και θέλουμε να μείνουμε όλοι ασφαλείς και υγιείς.

Η δουλειά μας απαιτεί μια σταθερή φροντίδα του σώματός μας, για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς. Διακόπτοντας για ακόμα έναν μήνα και ξεκινώντας πάλι από την αρχή, όλο το σωματικό μας σύστημα θα βρεθεί σε μια σύγχυση και θα βρεθούμε μπροστά στον κίνδυνο ενός τραυματισμού. Σε σύγχυση θα βρεθεί και η πνευματική μας κατάσταση αφού ο αθλητισμός δεν είναι απλά μια δουλειά με ωράριο 9 με 5 , είναι ένα πάθος που διαρκεί 24 ώρες.

Το βόλεϊ για εμάς είναι τόσο σημαντικό, όσο είναι ο ήλιος στο πλανητικό σύστημα. Αν αφαιρέσεις από την ζωή μας το άθλημα, δεν σημαίνει απλά ότι δεν θα πάμε για δουλειά. Σημαίνει ότι θα μας αφαιρεθεί το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει για έναν άνθρωπο, όταν του αφαιρείς το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής του... την πρώτη του προτεραιότητα. Τον λόγο για τον οποίο ζει σε μια ξένη χώρα και έχει συμβιβαστεί με το να βλέπει τους φίλους και την οικογένειά του ελάχιστες φορές κατά την διάρκεια του έτους.

Έτσι λοιπόν, αν υπάρχει η δυνατότητα να αγωνιζόμαστε, αλλά την ίδια στιγμή να μένουμε ασφαλείς και υγιείς, νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε. Επειδή πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλοι σοβαροί κίνδυνοι που μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι, κάνοντας τα πάντα για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας από τον covid-19 και πάλι δεν θα είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν θα κολλήσουμε».

Πόλο αντρών:


Κώστα Μουρίκης:  «Να μην… μετανιώσουμε που γίναμε αθλητές»

Η δήλωση του αρχηγού του Ολυμπιακού Κώστα Μουρίκη: «Μέσα σε λίγους μήνες, βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση η οποία δεδομένα επηρεάζει όλον τον κόσμο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως αθλητής του Ολυμπιακού και της Εθνικής ομάδας η θέση μου αναφορικά με το μέλλον του πρωταθλήματος της Α1 Πόλο Ανδρών είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε! Θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε μέσα από το άθλημα που έχουμε επιλέξει να υπηρετούμε, το οποίο μπορεί να θεωρείται ερασιτεχνικό αλλά πολλοί αθλητές και αρκετός κόσμος βιοπορίζεται από αυτό. Ενδεχόμενο νέο λουκέτο, ενώ έχει προηγηθεί η πρώτη περίοδος της καραντίνας θα είναι καταστροφικό. Πολλοί αθλητές θα σταματήσουν την ενασχόλησή τους με το πόλο και θα αναζητήσουν διαφορετικούς επαγγελματικούς προσανατολισμούς. Είμαστε διατεθειμένοι να τηρούμε όλα τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα, όπως συμβαίνει στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ Ανδρών και πιστεύουμε ότι υπάρχει ο τρόπος για να συνεχιστούν κανονικά τα πρωταθλήματά μας.  Παράλληλα βρισκόμαστε σε προολυμπιακή χρονιά, όπως ήταν και η περσινή και από ενδεχόμενη διακοπή δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη η Εθνική μας ομάδα, στη διεκδίκηση της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι θα οδηγηθούν σε αποφάσεις που δεν θα αποβούν καταστροφικές για το σύνολο του Ερασιτεχνικού αθλητισμού.  Επιλέξαμε να υπηρετούμε τον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό, τις αξίες και τα ιδεώδη που πρεσβεύει ο αθλητισμός και περιμένουμε από την πολιτεία να μην μας κάνει μετανιώσουμε για την επιλογή μας να γίνουμε αθλητές»!

Γενηδουνιάς: «Μόνο προβλήματα μπορεί να αποφέρει το λουκέτο»

Η δήλωση του Κωνσταντίνου Γενηδουνιά: «Βάζοντας εκ νέου λουκέτο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, δημιουργείται μα συνθήκη που μόνο προβλήματα μπορεί να αποφέρει για τους αθλητές του. Πρώτο και σημαντικότερο είναι το πρόβλημα επιβίωσης που προκύπτει αφού οι ομάδες δίχως έσοδα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και να πληρώσουν τα συμβόλαια των αθλητών. Μπορεί να θεωρείτε ερασιτεχνικό το άθλημα μας αλλά για τους πιο πολλούς αθλητές υψηλού επιπέδου είναι η κύρια απασχόληση και το επάγγελμα τους. Από τη στιγμή που το κράτος δεν δείχνει τη διάθεση να αποζημιώσει κάπως αυτούς τους αθλητές, μιλάμε πλέον για ξεκάθαρο πρόβλημα επιβίωσης. Από την άλλη, μια εκ νέου παύση προπονήσεων και αγώνων θα μας πάει ακόμα πιο πίσω γιατί θα είναι η δεύτερη μεγάλη διακοπή σε μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης, για τους αθλητές που έχουν να αγωνιστούν με τις Εθνικές ομάδες σε Προολυμπιακά και στη συνέχεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι καταστροφικό να μείνουν εκτός αγώνων για τόσο μεγάλο διάστημα».

Καπότσης: «Η ζημιά είναι μεγάλη»

Η δήλωση του Μάριου Καπότση: «Είναι καταστροφικές οι συνέπειες του κορονοϊού, ειδικά σε κάποιους κλάδους όπως στον αθλητισμό και την εστίαση. Για εμάς αυτή τη στιγμή το δεύτερο κύμα, με το να κλείσουν τα πρωταθλήματα μας καταστρέφει. Είναι πολύ μεγάλη ζημιά και δεν νομίζω ότι θα υπάρχει γυρισμός. Η ζημιά είναι μεγάλη και οικονομική και σωματική. Οικονομικά εμείς έχουμε πάθει ζημιά από πέρσι γιατί όλοι οι αθλητές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχασαν χρήματα από τα συμβόλαιά τους.  Και σωματικά γιατί αυτό το σταμάτα ξεκίνα μπορεί να φέρει πολλά προβλήματα. Δεν είναι μόνο θέμα φόρμας, αλλά και θέμα υγείας γιατί βάζεις τον οργανισμό σου σε μια κατάσταση στην οποία δεν τον έχεις βάλει ποτέ πριν.  Αυτό ισχύει για όλους τους αθλητές, πόσο μάλλον και για εμάς που προετοιμαζόμαστε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ βρισκόμαστε σε μια δεύτερη διαδοχική προολυμπιακή χρονιά, πράγμα πολύ δύσκολο. Όσον αφορά το πόλο Ανδρών, μπορεί να εντάσσεται στα ερασιτεχνικά, αλλά οι απαιτήσεις είναι άκρως επαγγελματικές και οι εργατοώρες αφού δεν σου επιτρέπουν να κάνεις κάτι άλλο. Οπότε ένα τέτοιο μέτρο, εμάς μας διαλύει, όπως και επίσης το κράτος πρέπει να δώσει την προσοχή του και στους συλλόγους γιατί και αυτοί από την πλευρά τους, κάπως πρέπει να στηρίξουν τους αθλητές οπότε και αυτοί κάπως πρέπει να στηριχθούν. Ελπίζω να βρεθεί λύση και να έχουμε ένα αίσιο τέλος».

Πόλο γυναικών:

Αβραμίδου: «Περιμένουμε ουσιαστική λύση από την πολιτεία»

Η δήλωση της αρχηγού του Ολυμπιακού, Άλκηστη Αβραμίδου: «Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε κάτω από την πανδημία, τόσο στον αθλητισμό όσο και σε κάθε τομέα της κοινωνίας στην Ελλάδα, στην Ευρώπη αλλά και γενικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κατάσταση αυτή αφορά την προστασία της υγείας μας. Τα νέα μέτρα είναι προς αυτή την κατεύθυνση, όσο αφορά όμως την αθλητική δραστηριότητα, την σταματούν, όπως προπονήσεις και αγώνες. Αυτό είναι βαρύ τίμημα για όλο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Οι ομάδες και οι αθλητές θα ισοπεδωθούν σωματικά, ψυχολογικά και οικονομικά. Έτσι όλοι οι αθλητές περιμένουμε με αγωνία την καλή έκβαση αυτής της κατάστασης και ταυτόχρονα κάποια ουσιαστική λύση από την πολιτεία, για να μην αφήσει τον αθλητισμό να αργοπεθαίνει, αλλά να συνεχίσει με σύνεση, προφυλάξεις καθώς και με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, το έργο του».

Μ. Πλευρίτου: «Μας φοβίζουν οι συνέπειες»

Η δήλωση της Μαργαρίτας Πλευρίτου: «Η διακοπή της Α1 του Ελληνικού πρωταθλήματος της υδατοσφαίρισης είναι κάτι που θα επιφέρει σύγχυση και απογοήτευση. Κατά την άποψή μου, ακόμα οι αθλητές υψηλού επιπέδου προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους την προηγούμενη φάση-καραντίνας και να επανέλθουν στην προηγούμενη φυσική τους κατάσταση και απόδοση. Ο αστάθμητος παράγοντας της σημερινής αβεβαιότητας έχει τρομερή επίδραση στην ψυχολογία ενός αθλητή που προσπαθεί να βρίσκεται στην ιδανική ψυχική και σωματική κατάσταση για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού και να πετύχει τους στόχους του. Η διακοπή του πρωταθλήματος μπορεί να έχει συνέπειες, που μας φοβίζουν καθώς θίγονται οι χρηματικές μας απολαβές χωρίς να έχουμε την αντίστοιχη υποστήριξη όπως έχουν τα επαγγελματικά αθλήματα.

Μπορούμε να καταλάβουμε την σοβαρότητα της όλης κατάστασης που επικρατεί και για αυτόν ακριβώς το λόγο προσέχουμε και έχουμε περιορίσει όλες μας τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες. Τηρούμε όλα τα Υγειονομικά Πρωτόκολλά και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Το γυναικείο τμήμα Υδατοσφαίρισης δεν έχει κανένα κρούσμα μέχρι στιγμής. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να μην σταματήσουν να προπονούνται οι αθλητές. Αυτή την περίοδο τα περισσότερα αθλήματα, έχουν ολοκληρώσει την προπαρασκευαστική τους προετοιμασία και έχουν ξεκινήσει ήδη τα πρωταθλήματα. Μια αποχή από τις προπονήσεις και τους αγώνες για ένα μήνα θα είναι καταστροφική για όλους. Όχι μόνο για εμάς τους αθλητές της Εθνικής ομάδας αλλά και για όλους τους αθλητές».

Τσουκαλά: «Η βασική πηγή του εισοδήματός μας»

Η δήλωση της Χριστίνας Τσουκαλά: «Ζούμε μια καθημερινότητα που έχει γονατίσει όλο τον κόσμο από τον Μάρτιο και μετά. Για όλους τους αθλητές και ειδικά για τους αθλητές των Εθνικών Ομάδων, είναι πολύ σημαντικό να μην σταματάει η προετοιμασία και η προπόνηση. Το να ξαναμπείς σε μια ρουτίνα προπονήσεων, πόσο μάλλον για τους αθλητές του υγρού στίβου, όπου η προσαρμογή είναι πολύ δύσκολη. Μπορεί να είμαστε ερασιτεχνικό άθλημα, αλλά οι απαιτήσεις είναι επαγγελματικές. Με διπλές προπονήσεις κάθε μέρα είναι σχεδόν αδύνατο να ασχοληθεί με κάποια άλλη δουλειά. Εάν παγώσουν τα πρωταθλήματα και οι προπονήσεις το πιο πιθανό είναι να κοπεί η βασική πηγή του εισοδήματός μας. Τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα και τα μέτρα ασφαλείας. Φοράμε πάντα μάσκες, δεν ερχόμαστε κοντά σε κόσμο και όλα αυτά τα κάνουμε γιατί ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να μην χάσουμε μέρες από προπόνηση. Στις Γυναίκες δεν έχει υπάρξει κρούσμα κορονοϊού και θα είναι καταστροφικό αν γίνει πάγωμα του πρωταθλήματος».

Χάντμπολ αντρών:

Τσιλιμπάρης: «Μένουμε άνεργοι χωρίς καμία πρόνοια και βοήθεια από το κράτος»

Η δήλωση του αρχηγού του Ολυμπιακού, Κωνσταντίνου Τσιλιμπάρη: «Η αναστολή των ομαδικών προπονήσεων για τους  αθλητές του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ισοδυναμεί με τερματισμό της αγωνιστικής σεζόν που μόλις ξεκίνησε. Οι ερασιτέχνες αθλητές και ειδικά αυτοί που αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο με επαγγελματικές υποχρεώσεις απέναντι στα σωματεία και αντίστοιχες αμοιβές θεωρούνται ερασιτέχνες λόγο αθλητικού νόμου κόντρα στην λογική και στην πραγματικότητα. Ευελπιστούμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή οι ομοσπονδίες των αθλημάτων σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού θα καταφέρουν να βρουν μια χρυσή τομή και να ξεχωρίσουν αυτό το σημαντικό κομμάτι που λειτουργεί μέσα στο γενικό πλαίσιο του ερασιτεχνικού αθλητισμού αλλά στην ουσία βιοπορίζεται μέσα από αυτόν με φορολογικές υποχρεώσεις χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και συνταξιοδοτική κάλυψη με απόλυτη ευθύνη του κράτους που επί σειρά ετών δεν ασχολήθηκε με αυτό το πρόβλημα. Αν μέσα σε λίγους μήνες οδηγηθούμε για δεύτερη φορά στην προπονητική απραξία , επί της ουσίας μένουνε άνεργοι χωρίς καμία πρόνοια και βοήθεια από το κράτος . Δεν μπορεί κανένας αθλητής να ανταποκριθεί στο συνεχές σταμάτα ξεκίνα όπως το επιβάλει η κυβερνητική απόφαση. Μέσα από αυστηρά πρωτόκολλα και με κάθε δυνατό τρόπο τα ομαδικά αθλήματα των εθνικών κατηγοριών πρέπει να παραμείνουν ενεργά τουλάχιστον προπονητικά. Πάνω από όλα η δημόσια υγεία αλλά σίγουρα υπάρχει τρόπος για να συνεχίσουν να προπονούνται σε αυτή την δύσκολη συνθήκη οι ομάδες και οι αθλητές που μόνο τυπικά θεωρούνται ερασιτέχνες και στην πραγματικότητα εργάζονται σκληρά στους στίβους και τα γυμναστήρια κάθε μέρα με αγάπη και μεράκι για τον αθλητισμό . Μην μας απαξιώσετε ξανά».

Κανδύλας: «Η πολιτεία να εξαντλήσει τα περιθώρια για να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα»

Η δήλωση του Πέτρου Κανδύλα: «Οι αθλητές όντας ενεργό κομμάτι της κοινωνίας κατανοούμε την κρισιμότητα της κατάστασης και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού. Αναμφίβολα προτεραιότητα είναι υγεία όλων μας και  ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού. Τα παραπάνω θεωρώ πως ως αθλητική κοινότητα τα έχουμε αποδείξει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα μέσα από διάφορες δράσεις και κυρίως από την καθημερινή και καθολική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ταυτόχρονα όμως, σε αυτήν την πρωτόγνωρη για όλους μας συγκυρία διακυβεύεται και η ίδια η επιβίωση του ερασιτεχνικού αθλητισμού κι όλων εμάς που τον απαρτίζουμε. Γι' αυτό τον λόγο θεωρώ ότι η πολιτεία πρέπει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου τα πρωταθλήματα να μπορέσουν να συνεχιστούν. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο καθώς παρ’ ότι στα χαρτιά δεν θεωρούμαστε επαγγελματίες, στην πραγματικότητα το πρόγραμμα μας κι οι υποχρεώσεις μας είναι καθαρά επαγγελματικές και πολλών αθλητών η επιβίωση εξαρτάται από τη συνέχιση των πρωταθλημάτων. Επίσης μία δεύτερη παύση της αθλητικής δραστηριότητας μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα ήταν καταστροφική για την υγεία μας και με την επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων ο κίνδυνος τραυματισμού θα αυξανόταν κατακόρυφα».

Καραμπουρνιώτης: «Η συνέχεια θα είναι επώδυνη, εξαιτίας της παύσης»

Η δήλωση του Παναγιώτη Καραμπουρνιώτη: «Το μείζον θέμα για εμάς είναι η συνέχιση του πρωταθλήματος. Η φύση του αθλήματος μας είναι καθαρά επαγγελματική και ας λογίζεται ως Ερασιτεχνικό. Η διάρκεια της διακοπής είναι αμφίβολη και η συνέχεια μετά θα είναι επώδυνη, εξαιτίας της παύσης. Το κομμάτι του βιοπορισμού είναι ίδιο με όλους τους κλάδους που πλήττονται και εννοείται ότι υπολογίζουμε τα χρήματα και εμείς και οι οικογένειες μας. Είναι άδικο τα αθλήματα να διαχωρίζονται σε Β’ κατηγορία και η πολιτεία να μεριμνά μόνο για τα δημοφιλή. Είναι εκατοντάδες οι αθλητές ανά την Ελλάδα που βρίσκονται στην ίδια θέση με εμάς. Τα όποια μέτρα τηρήθηκαν, τηρούνται και θα τηρούνται από όλους. Οι σύλλογοι χρειάζονται στήριξη για να συνεχίσουν να μας στηρίζουν, ενώ από ενδεχόμενη διακοπή του πρωταθλήματος θα πληγεί και η Εθνική ομάδα».


Πηγή: osfp.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου