Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Στην κορυφή του κόσμου η Αργεντινή του μάγου Μέσι! Αργεντινή-Γαλλία 3-3 (πεν. 4-2) (τελικός Μουντιάλ)

Στην κορυφή του κόσμου η Αργεντινή! Στην κορυφή του κόσμου η Αργεντινή του Μέσι, του διαδόχου του Ντιέγκο Μαραντόνα!

Μετά από 36 χρόνια ο άξιος συνεχιστής του Μαραντόνα πήρε από τα χέρια τους «αλμπισελέστε» και τους κατέκτησε το τρίτο Μουντιάλ στην ιστορία τους.

Σε ένα παιχνίδι-θρίλερ που κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι η Αργεντινή με την Γαλλία αναδείχθηκαν ισόπαλες ως το τέλος της παράτασης με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Μέσι και Εμπαμπέ.

Ο μεν πρώτος έβαλε τα δύο γκολ της Αργεντινής -το άλλο το γκολ το πέτυχε ο Ντι Μαρία- και ο δεύτερος πέτυχε χατ τρικ.

Με 4-4-2 κατέβασε την Αργεντινή ο Λιονέλ Σκαλόνι. Ο Ντίμπου Μαρτίνες στο τέρμα και οι Μολίνα, Ρομέρο, Οταμέντι, Ταλιαφίκο στην άμυνα. Ντε Πολ, Έντσο Φερνάντες, ΜακΆλιστερ, Ντι Μαρία οι τέσσερις του άξονα σε ευθεία, με τον Μέσι να πλαισιώνει τον Άλβαρες στην κορυφή της επίθεσης.

Με 4-3-3 παρέταξε τη Γαλλία ο Ντιντιέ Ντεσάν, επιλέγοντας στο αρχικό σχήμα τελικά του Ουπαμεκανό, Ραμπιό και Ζιρού που είχαν προβλήματα. Ο Γιορίς στην εστία και οι Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Ερναντέζ στην τετράδα της άμυνας. Γκριζμάν, Τσουαμενί, Ραμπιό στην τριάδα του άξονα, με τους Ντεμπελέ, Εμπαπέ στα εξτρέμ και τον Ζιρού στην κορυφή της επίθεσης.

Στο 8' μεγάλη ευκαιρία για την Αργεντινή! Γύρισμα του Ντι Μαρία, ο Ντε Πολ βρίσκει τον χώρο και σουτάρει, η μπάλα κοντράρει στον Βαράν και περνάει δίπλα από το δοκάρι. Κόρνερ για την Αργεντινή.  Στο 17' νέα καλή στιγμή για την Αργενινή. Λάθος του Ερναντέζ, ο Μέσι δίνει στον Ντε Πολ αυτός κάνει το σπάσιμο, με τον Ντι Μαρία να πλασάρει πολύ άουτ με το δεξί. Δεν πρόλαβε να βάλει το πόδι του ο Μέσι για να τελειώσει αυτός τη φάση. Στο 20' πέναλτι για την Αργεντινή σε ανατροπή του Ντι Μαρία από από τον Ντεμπελέ. Το πέναλτι το εκτελεί ο Μέσι ο οποίος και ανοίγει το σκορ. Στο 36' η Αργεντινή πέτυχε και δέυτερο τέρμα. Η μπάλα περνάει από Ρομέρο, Μέσι, Άλβαρες, ΜακΆλιστερ, με τον τελευταίο να βγάζει σε θέση τετ-α-τετ τον Ντι Μαρία και αυτός με πλασέ μέσα από την περιοχή γράφει το 2-0. 

Τέλος πρώτου ημιχρόνου με την Αργεντινή να προηγείται με 2-0 της Γαλλίας.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκινήσε δίχως αλλαγές για τις δύο ομάδες. Η Αργεντινή μπήκε και πάλι δυνατά στο παιχνίδι και στο 49' είχε την πρώτη ευκαιρία, αλλά το ωραίο βολέ του Ντε Πολ, σταμάτησε στην αγκαλιά του Γιόρις. Στο 54' ο Ντίμπου Μαρτίνες βγήκε 25 μέτρα από την περιοχή του, πήγε να διώξει με τη μία αλλά έκανε τσαφ, ωστόσο δεν υπήρχε αντίπαλος να το εκμεταλλευτεί. Στο 60' κάθετη του Ντι Μαρία στον Άλβαρες, αδύναμο διαγώνιο τελείωμα του τελευταίου που μπλοκάρει με διπλή προσπάθεια ο Γιορίς. Στο 68' μετά από εκτέλεση κόρνερ, κεφαλιά από τον Ουπαμεκανό, η μπάλα πέρασε άουτ. Στο 71' νέα ευκαιρία για την Γαλλία, αλλά το σουτ του Εμπαπέ πέρασε ψηλά άουτ. Στο 79' η Γαλλία κερδίζει πέναλτι. Ο Οταμέντι κάνει λάθος, ο Κόλο Μουανί κλέβει μπαίνει μέσα στην περιοχή και ανατρέπεται από τον αμυντικό της Αργεντινής, με τον Μαρτσίνιακ να δείχνει την άσπρη βούλα. Την εκτέλεση αναλαμβάνει ο Εμπαπέ ο οποίος και μειώνει το σκορ. Στο 81' η Γαλλία φέρνει τα πάνω-κάτω στο παιχνίδι, καθώς ισοφαρίζει και  πάλι με τον Εμπαπέ. Απίθανο ένα-δύο των παικτών της Γαλλίας, πιάνει απίστευτο βολέ μέσα από την περιοχή ο Εμπαπέ μετά την ασίστ του Τιράμ και εκτελεί τον Ντίμπου Μαρτίνες. Στο 94' βολίδα ο Εμπαπέ, η μπάλα πέρασε σε κόρνερ. Στο 94' μεγάλη ευκαιρία για τη Γαλλία! Απίστευτη προσπάθεια του Κομάν και γύρισμα, πλασέ με τη μία του Ραμπιό αλλά ο Ντίμπου το βγάζει. Στο 97' βολίδα του Μέσι ο Γιορίς διώχνει σε κόρνερ.

Και ο αγώνας οδηγείται στην παράταση με τις δύο ομάδες να είναι στο 2-2.

Στο 105' μεγάλη ευκαιρία για την Αργεντινή. Ο Μέσι σπάει στον Λαουτάρο που πιάνει το σουτ, αλλά ο Ουπαμεκανό κάνει απίστευτο τάκλιν. Αμέσως μετά, ο Μοντιέλ πιάνει τρελό βολέ με την μπάλα να πηγαίνει προς το τέρμα αλλά ο Βαράν έδιωξε με το κεφάλι. Στο 106' νέα μεγάλη ευκαιρία για την Αργεντινή. Σε θέση τετ-α-τετ ο Λαουτάρο, κάνει κακό πλασέ υπό την ασφυκτική πίεση του Βαράν και η Αργεντινή χάνει τεράστια φάση να προηγηθεί.

Πάμε στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης στο 107' το βολέ του Μέσι μέσα από την περιοχή και πλάγια θέση, έδιωξε ο Γιορίς. Στο 108' η Αργεντινή παίρνει ξανά προβάδισμα στο σκορ. Τρομερή συνεργασία των παικτών της Αργεντινής, ο Λαουτάρο κάνει το σουτ που διώχνει ο Γιορίς αλλά ο Μέσι με πλασέ μέσα από την περιοχή, στέλνει την μπάλα στα δίχτυα για το 3-2! Στο 116' πέναλτι κερδίζει η Γαλλία όταν η μπάλα βρήκε στο χέρι του Μοντιέλ. Ο Εμπαπέ εκτέλεσε και έστειλε την μπάλα στα δίκτυα για το 3-3. Στο 120' μεγάλη ευκαιρία για την Γαλλία. Ο Εμπαπέ κάνει τη σέντρα, δεν βρίσκει κανείς την μπάλα που παίρνει τρελό φάλτσο και περνά δίπλα από το “Γ” της εστίας!

ΠΕΝΑΛΤΙ:


1-0 Η Γαλλία με τον Εμπαμπέ.

1-1 Η Αργεντινή με τον Μέσι.

1-1 Το έχασε ο Κομάν, απέκρουσε ο Μαρτίνες

2-1 Η Αργεντινή με τον Ντιμπάλα

2-1 Το έχασε ο Τσουαμενί.

3-1 Γκολ η Αργεντινή με τον Παρέδες.

3-2 Μειώνει η Γαλλία με τον Κόλο Μουανί.

4-2 Γκολ ο Μοντιέλ, τέλος αγώνα. Το σήκωσε η Αργεντινή του Μέσι! Είναι Παγκόσμια Πρωταθλήτρια!

Αργεντινή (Λιονέλ Σκαλόνι):  Μαρτίνες, Μολίνα (91' Μοντιέλ), Ρομέρο, Οταμέντι, Ταλιαφίκο, Ντε Πολ (102' Παρέδες), Έντσο Φερνάντες, Μακ Άλιστερ, Ντι Μαρία (65'Ακούνια), Άλβαρες (102'Λαουτάρο), Μέσι

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς, Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Ερναντές (71' Καμαβινγκά), Τσουαμενί, Ραμπιό (96' Φοφανά), Γκριεζμάν (71' Κομάν), Ντεμπελέ (41' Κόλο Μουανί), Μπαπέ, Ζιρού (41' Τουράμ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου