Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Αφιέρωμα: Σε έναν ''τρελό'' Σουηδό τον Παρ Ζέτερμπεργκ!

Το μικρό θαύμα του Ζέτερμπεργκ! | Superleague 1 | gazzetta.gr
Το Kokkino dna συνεχίζει το αφιέρωμα του σε παλιούς ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Αυτήν την φορά θα ασχοληθούμε με έναν τρελό Σουηδό τον Παρ Ζέτερμπεργκ. Με έναν παίχτη που ενώ αρχικά είχε αμφισβητηθεί έντονα από τον κόσμο εν συνεχεία αγαπήθηκε όσο λίγοι ξένοι, έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών των ερυθρόλευκων και ο ίδιος έβαλε την σφραγίδα του για το έβδομο σερί πρωτάθλημα του Ολυμπιακού.

Ο Παρ Ζέτερμπεργκ αποκτήθηκε τον Ιούλιο του 2000 από την Άντερλεχτ έναντι του ποσού των 900.000 ευρώ. Ο Ζέτερμπεργκ αποτελούσε εισήγηση του Γιάννη Μαντζουράκη και ήταν ένα δεκάρι παλιάς κοπής. Ο Σουηδός έρχεται στην Ελλάδα μετά από μια πλούσια καριέρα στο Βέλγιο με τα χρώματα της Άντερλεχτ με την οποία έχει κατακτήσει 4 πρωταθλήματα και όντας βασικός της στέλεχος, ενώ παράλληλα ήταν διεθνής με την εθνική Σουηδίας.
Ενώ είχε αναδειχθεί κορυφαίος παίχτης του βελγικού πρωταθλήματος την σεζόν 1996-1997. Ένα αρκετά πλούσιο βιογραφικό για τον ''Πάρη''.
Η πρώτη χρονιά δεν ήταν ιδανική για τον Ζέτερμπεργκ στον Ολυμπιακό παρόλα αυτά παίζει και 6 παιχνίδια του Τσάμπιονς λιγκως βασικός, μάλιστα στο ένα κόντρα στην Χέρενφεϊν έχει και μία ασίστ στο 2-0 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ. 
Ντεμπούτο ο Σουηδός κάνει στο πρωτάθλημα κόντρα στον Εθνικό Αστέρα όπου μάλιστα πετυχαίνει και γκολ και βγάζει ασίστ. 
Ο Γιάννης Μαντζουράκης αποχωρεί τέλη Νοεμβρίου από τον Ολυμπιακό και ο Τάκης Λεμονής εμπιστεύεται τον Σουηδό για 7 εννενηντάλεπτα τους επόμενους έξι μήνες.
Η σεζόν τελειώνει και βρίσκει τον Σουηδό με 42 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με 4 γκολ και 4 ασίστ. 
Η δεύτερη σεζόν είναι αρκετά καλύτερη για τον Σουηδό ο οποίος έχει πλέον περισσότερο ρόλο ενεργό ρόλο στην ομάδα και τον Τάκη Λμεονή να τον εμπιστεύεται πολύ περισσότερο. Βέβαια ο ''Πάρης'' πήρε περισσότερο χρόνο συμμετοχής λόγω και των τραυματισμών που είχε βγάλει ο Ζε Ελίας αλλά ακόμα και έτσι ο Σουηδός μέσος αέδειξε την αξία του. Το τέλος της χρονιάς βρήκε τον Ζέτερμπεργκ αγκαλιά με τους συμπαίχτες τους να πανηγυρίζουν το 6ο συνεχόμενο στο ''Κ. Βικελίδης''.
Την τρίτη σεζόν ήταν και η καλύτερη για τον Παρ Ζέτερμπεργκ με την ερυθρόλευκη φανέλα. Μια χρονιά που ξεκίνησε περιέργα για τον Ολυμπιακό με την απόλυση του Λεμονή, την μικρή παραμονή του Κόλλια και την έλευση του Κάτανετς ο οποίος θα φύγει  και αυτός και θα έρθει στην θέση του ο Προτάσοφ. 
Ο Ζέτερμπεργκ είναι ένας από τους πρωταγωνιστές του Ολυμπιακού, ένας από αυτούς που θα γράψουν τον θρίαμβο τον 7 συνεχόμενων πρωταθλημάτων. Ο ίδιος θα αγωνιστεί σε ένα ακόμη ιστορικό παιχνίδι -από πλευράς σκορ- στο θριαμβευτικό 6-2 επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν με τον ίδιο να κλείνει το σκορ στην αναμέτρηση με γκολ από απευθείας εκτέλεση φάουλ. 
Η τελευταία σεζόν του ''Πάρη'' θα τον βρει στο Δημοτικό θέατρο του Πειραιά να πανηγυρίζει με περίπου 100.000 οπαδούς του Ολυμπιακού το 7ο συνεχόμενο πρωτάθλημα.
Στην τελευταία σεζόν στο μεγάλο λιμάνι ο Ζέτερμπεργκ είχε 36 συμμετοχές με 6 γκολ και 3 ασίστ, με το τελευταίο του γκολ με την ερυθρόλευκη φανέλα να το σημειώνει κόντρα στην Παναχαϊκή στην Πάτρα.
Συνολικά ο Ζέτερμπεργκ με τον Ολυμπιακό σε 108 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις είχε 12 γκολ και 7 ασίστ. 
Ο Σουηδός μέσος κατέκτησε με τους ερυθρόλευκους είχε τρία πρωταθλήματα σε ισάριθμες σεζόν που αγωνίστηκε με τον Ολυμπιακό.

Τα στατιστικά του Ζέτερμπεργκ: 

Προσωπικές πληροφορίες
Πλήρες όνομαΠαρ Ζέτερμπεργκ
Ημερ. γέννησης14 Οκτωβρίου 1970 (49 ετών)
Τόπος γέννησηςΦάλκενμπεργκ, Σουηδία
Ύψος1,74 m
ΘέσηΜέσος
Ομάδες νέων
1978–1986Φάλκενμπεργκς ΦΦ
1986–1991ΡΣΚ Άντερλεχτ
Επαγγελματική καριέρα*
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
1989–1991ΡΣΚ Άντερλεχτ2(0)
1991–1993Σπορτίνγκ Σαρλερουά62(11)
1993–2000ΡΣΚ Άντερλεχτ194(51)
2000–2003Ολυμπιακός Πειραιώς108(12)
2003–2006ΡΣΚ Άντερλεχτ89(23)



Εθνική ομάδα
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
1993–1999Σουηδία32(6)
Τα γκολ του Ζέτερμπεργκ με τον Ολυμπιακό:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου