Η ΠΑΕ Ολυμπιακός πρωτοπορεί και γίνεται η πρώτη ομάδα στην Ευρώπη, η οποία θα προσφέρει στα άτομα με οπτική αναπηρία την υπηρεσία της ακουστικής περιγραφής σε όλους τους αγώνες στο Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών.
Κάτι το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα από την ΠΑΕ Ολυμπιακός σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (28/3) στο «Γ. Καραϊσκάκης», παρουσία του Δ’ Αντιπρόεδρου και Γενικού Διευθυντή της ΠΑΕ, Κώστα Καραπαπά και του διευθυντή ΕΚΕ, Νίκου Γαβαλά. Στο πάνελ ήταν επίσης η Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη και ο τυφλός δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», Βαγγέλης Αυγουλάς.
Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στην ΠΑΕ Ολυμπιακός και το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Η υπηρεσία της ακουστικής περιγραφής πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία για πρώτη φορά στο «Γ. Καραϊσκάκης» στον επερχόμενο αγώνα του Ολυμπιακού με τον Άρη, στη 2η αγωνιστική των play-offs της Stoiximan Super League. Μία καινοτόμος κίνηση η οποία κάνει τον Ολυμπιακό την πρώτη ομάδα στην Ευρώπη που θα δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με οπτική αναπηρία να παρακολουθούν ισότιμα έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με ακουστική περιγραφή.
Στους αγώνες της ομάδας θα υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό αποτελούμενο από καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών για τις ανάγκες της περιγραφής. Παράλληλα, προς αυτήν την κατεύθυνση ξεκίνησε και η εκπαίδευση φοιτητών του τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού (ΕΜΠΟ), οι οποίοι θα συμμετέχουν ενεργά στην περιγραφή και την πλήρη, κατανοητή από τυφλά άτομα, προφορική αποτύπωση των αγώνων.
Οι φοιτητές του Παντείου Πανεπιστήμιου που θα περιγράφουν τους αγώνες είναι οι Μάνος Αγγουριδάκης, Βαγγέλης Βαλαβάνης, Βασίλης Βουτσινάς, Βασίλης Γκουζέλος, Στελίνα Δαρδούγια, Αλέξανδρος Κωνσταντώνης, Χρύσα Μαργαρώνη, Ραφαέλα Μητροπούλου, Νίκος Ναούμ, Σοφία Σακαβέλη, Ιζαμπέλα Τουγλή, Αντώνης Χαλάς, Αίαντας Χαρωνίτης και Μάρθα Χωριαννοπούλου.
Ο στόχος του καινοτόμου αυτού έργου είναι σε κάθε αγώνα στο «Γ. Καραϊσκάκης» να υπάρχει διαθέσιμη ισότιμα, η βιωματική εμπειρία μέσω του Σχολιασμού Ακουστικής Περιγραφής σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Η ανθρωπιστική αυτή δράση θα βοηθήσει ανθρώπους με οπτική αναπηρία να συμμετέχουν ισότιμα στην παρακολούθηση του αγώνα και στην στήριξη της αγαπημένης τους ομάδας.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο το προσδοκώμενο και επιθυμητό όφελος έγκειται στη διασφάλιση των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των ατόμων με αναπηρία και στην ισότιμη αντιμετώπισή τους, ενώ καταπολεμούνται στερεότυπα, προκαταλήψεις και πρακτικές αποκλεισμού σχετικά με τα ΑμεΑ.
Με τον τρόπο αυτό μετουσιώνεται σε πράξη η αποκλειστική προσδοκία του προγράμματος που έγκειται στο γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ζωή της χώρας.
Ο διευθυντής ΕΚΕ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Γαβαλάς, πήρε τον λόγο αρχικά και ανέφερε: «Είναι εξόχως σημαντική η σημερινή ημέρα για όλους μας στην οικογένεια του Ολυμπιακού, καθώς είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την εφαρμογή της υπηρεσίας της ακουστικής περιγραφής σε άτομα με οπτική αναπηρία σε όλους τους αγώνες της ομάδας μας στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ο Ολυμπιακός γίνεται η πρώτη ομάδα στην Ευρώπη που προσφέρει μόνιμα αυτή την υπηρεσία, η οποία υλοποιείται χάρη στη συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών. Για όλα τα θέματα που αφορούν στη βελτίωση της προσβασιμότητας στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης ανθρώπων με αναπηρία, ο πρόεδρός μας, κ. Βαγγέλης Μαρινάκης δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία και στηρίζει εμπράκτως κάθε σχετική πρωτοβουλία».
Ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστας Καραπαπάς, τόνισε: «Είναι πολύ ευχάριστο να έχουμε τέτοιες συνεντεύξεις Τύπου, με αυτό το αντικείμενο. Αποδεικνύει ότι ο σύλλογος και όλοι μας πηγαίνουμε ένα βήμα πιο μπροστά, προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο κ. Μαρινάκης έχει επιλέξει να πραγματοποιήσουμε διαδικασίες στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», ώστε να υπάρχει προσβασιμότητα για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να είναι κοντά στον Ολυμπιακό. Aπό τέτοιες ενέργειες και δράσεις, έρχονται κοντά μας άνθρωποι που είναι πιο δυνατοί από εμάς κι εμείς παίρνουμε δύναμη. Αισθάνομαι χαρά που όλοι θα απολαμβάνετε τον αγώνα.
Είναι μια δράση που προετοιμάζεται καιρό. Είμαστε χαρούμενοι που ξεκινά και ελπίζουμε να αναπτυχθεί σε διάφορες εκφάνσεις και σε διάφορους τομείς. Να έχουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους κοντά μας που ίσως κάποια στιγμή σκέφτηκαν ότι δεν μπορούν να έρθουν στο γήπεδό μας, όμως θα μπορούν να είναι και το θέλουμε πολύ. Δεν προσπαθούμε να μοιράσουμε δυνάμεις, ζητάμε δύναμη από τους ανθρώπους αυτούς. Όταν γνώρισα τον κ. Μαρινάκη, το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν ότι πέρα από το ποδόσφαιρο, τον ενδιαφέρει ώστε όλη αυτή η αγάπη που δέχεται η ομάδα, να επιστραφεί με κάποιο τρόπο. Να την επιστρέψουμε σε όλους, όχι μόνο στους Ολυμπιακούς. Σε οποιονδήποτε άνθρωπο έχει ανάγκη, σε οποιονδήποτε άνθρωπο χρειάζεται ένα χέρι να τον κρατήσει. Υπάρχουν δράσεις καθημερινά από την ΠΑΕ Ολυμπιακός και από τον κ. Μαρινάκη, άλλωστε δική του απόφαση είναι αυτή η στρατηγική, κι όλη αυτή η κοινωνική πολιτική, που δεν τις ξέρει κανείς. Ο Ολυμπιακός είναι η μόνη ομάδα που μέσα στο όνομά της έχει μια ιερή λέξη, που είναι ο Σύνδεσμος. Αυτή η ιερή λέξη είναι παντοτινή σε σχέση με εμάς και τον κόσμο».
Η Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια, Χριστίνα Κουλούρη, δήλωσε: «Tο Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών θεωρεί στρατηγική του επιλογή τη δημόσια παρέμβαση υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την προώθηση πολιτικών ισότιμης πρόσβασης για τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του. Ταυτόχρονα ενισχύει την πρωτοβουλία και τη δημιουργικότητα των φοιτητών μέσα από δράσεις όπως το Ράδιο Πάντειον. Είμαστε λοιπόν ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με τον Ολυμπιακό, γιατί προσφέρουμε υπηρεσία στα άτομα με οπτική αναπηρία αξιοποιώντας παράλληλα το Ράδιο Πάντειον. Εξάλλου το μνημόνιο συνεργασίας με μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός δίνει στο Πανεπιστήμιό μας ένα σημαντικό άνοιγμα στην κοινωνία και αποδεικνύουμε ότι είμαστε ένα σύγχρονο ακαδημαϊκό ίδρυμα που αφήνει τη σφραγίδα του στην περιοχή».
Ο τυφλός δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», Βαγγέλης Αυγουλάς, επεσήμανε: «Έχω γεννηθεί τυφλός. Δεν έχω δει ποτέ τα χρώματα, τους δικούς μου ανθρώπους, ούτε καν τον εαυτό μου στον καθρέπτη. Κι όμως πλέον θα μπορώ να βλέπω τον Ολυμπιακό κυριολεκτικά, όποτε θέλω. Η πρωτοβουλία της ΠΑΕ Ολυμπιακός έρχεται να κατοχυρώσει και να υπερασπιστεί ένα συνταγματικό δικαίωμα των τυφλών πολιτών αυτής της χώρας: Την ισότιμη συμμετοχή κάθε φιλάθλου στα αθλητικά γεγονότα. Ο Ολυμπιακός βάζει πλέον τον πήχη ψηλά πανευρωπαϊκά και αναγκάζει τη δημοσιογραφία και τον αθλητισμό να σταθούν μόνιμα στο ύψος των κοινωνικών περιστάσεων. Δεν γίνεται να αγαπάμε μια ομάδα και επειδή δεν βλέπουμε να μην μπορούμε να απολαύσουμε τις στιγμές της το ίδιο δευτερόλεπτο που χαίρονται ή λυπούνται μαζί της όλοι οι υπόλοιποι φίλαθλοι. Το 2019 συνάντησα ο ίδιος στον Πειραιά τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη. Μεταξύ άλλων με ρώτησε πώς νιώθω τον Ολυμπιακό. Του απάντησα: “Πρόεδρε, θέλω να τον νιώθω ακόμα πιο κοντά”. Μου απάντησε ο κ. Μαρινάκης: “Τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;”. Ξεκινήσαμε να συζητάμε και του είπα κάτι πολύ απλό. Ότι αν αποφασίσει να πάει στο γήπεδο ένας τυφλός φίλαθλος θα πληρώσει το εισιτήριο κι ενός συνοδού του για να έχει υποστήριξη και μια περιγραφή, όσο γίνεται, του αγώνα. Μπροστά μου ο κ. Μαρινάκης πήρε τηλέφωνο και έδωσε αμέσως εντολή και δημοσιεύτηκε η απόφαση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τους τυφλούς φιλάθλους που αγοράζουν εισιτήριο διαρκείας, αυτομάτως να δίνεται άλλο ένα εισιτήριο δώρο, ώστε να μπορούμε να επιλέγουμε στα διαρκείας όποιον συνοδό θέλουμε, όποτε θέλουμε, και να βρεθούμε πιο κοντά στην αγαπημένη μας ομάδα. Σήμερα εγκαινιάζουμε μια πρωτοβουλία που ήρθε για να μείνει».
Η Αγγελική Γαζή, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας των Μέσων και Τεχνολογίας του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, είπε: «Το ραδιόφωνο έχει χαρακτηριστεί ως “τυφλό μέσο”. Είναι το μέσο που αποτελείται από ήχους και σιωπές. Αυτή ακριβώς η ακουστική μορφή επικοινωνίας είναι που κάνει το ραδιόφωνο ένα Μέσο με δυνατότητα άμεσης και διευρυμένης απεύθυνσης στο κοινό. Το ραδιόφωνο είναι το Μέσο της κοινότητας και της συμπερίληψης. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός είχε την συγκεκριμένη ιδέα να δημιουργήσει ραδιοφωνικό/ηχητικό περιεχόμενο για άτομα με απουσία όρασης. Οι φοιτητές του Ράδιο Πάντειον Sports, με πρωτεργάτη τον κ. Βασίλη Βουτσινά, έκαναν τις πρώτες επαφές με την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η συγκυρία ήταν ευτυχής και ξεκινούμε να παρουσιάζουμε τα πρώτα αποτελέσματα σήμερα, εδώ. Εκ μέρους του Ράδιο Πάντειον και του Ράδιο Πάντειον Sports ευχαριστούμε την ΠΑΕ Ολυμπιακός για αυτή τη νέα πορεία που ξεκινούμε μαζί. Με γνώμονα πάντα ένα καλύτερο κόσμο. Έναν κόσμο για περισσότερους».
Σύντομες τοποθετήσεις έκαναν ο Θανάσης Πάλος-Παπαντωνόπουλος, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης στο Οπτικοακουστικό Στούντιο του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού και ο Μιχάλης Λολίδης, σύμβουλος προσβασιμότητας, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκπαίδευση των φοιτητών, καθώς και ο Χρήστος Κορομηλάς, μέλος του Δ.Σ του Φάρου Τυφλών της Ελλάδας και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ, Γενικός Γραμματέας του κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Τυφλών Ελλάδος» και παγκόσμιος πρωταθλητής ανοικτής θάλασσας στην κατηγορία inspiration και στα 5 χλμ., ο οποίος ανέφερε: «Δεν βλέπω 15 χρόνια. Το μεγαλύτερο παράπονό μου είναι ότι δεν μπορούσα να έρθω στο Καραϊσκάκη να δω τον Ολυμπιακό. Πλέον μου λύθηκε το πρόβλημα αυτό και είμαι πολύ χαρούμενος». Μίλησαν επίσης τρεις φοιτητές του Παντείου που θα κάνουν την ακουστική περιγραφή.
Αρχικά ο Βασίλης Βουτσινάς σημείωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω την ΠΑΕ Ολυμπιακός που μας έδωσε την πρόσβαση στο γήπεδο. Θέλαμε να κάνουμε βήματα προς τα μπροστά, να εξελιχθούμε και να προκαλέσουμε αυτή την ευκαιρία. Ευχόμαστε σε άλλες παρόμοιες συνεργασίες». Ο Βαγγέλης Βαλαβάνης είπε: «Ο γνωστός σκηνοθέτης Πίερ Πάολο Παζολίνι είχε πει ότι το ποδόσφαιρο είναι η τελευταία ιερή τελετουργία της εποχής μας. Ο Ολυμπιακός με τη σημερινή του πράξη αποδεικνύει ότι συνεχίζει να αποτελεί μύστης αυτής της ιερής τελετουργίας και πλησιάζει και τα 100 του χρόνια». Ο Νίκος Ναούμ πρόσθεσε: «Αντιμετωπίσαμε προβλήματα τεχνικής φύσεως, αλλά τώρα είμαστε όλοι υπερήφανοι που καταφέραμε κάτι τέτοιο».
ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΘΕΣΗΣ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Σε κάθε αγώνα ο Ολυμπιακός θα φιλοξενεί στα δημοσιογραφικά θεωρεία 5 τυφλούς με τους συνοδούς τους, οι οποίοι με τη χρήση ακουστικών θα απολαμβάνουν την ακουστική περιγραφή των εντός έδρας αγώνων του Ολυμπιακού, την οποία θα κάνουν φοιτητές του τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου, που παρακολούθησαν με επιτυχία σχετικό σεμινάριο.
Παράλληλα, η περιγραφή θα ανεβαίνει στο ιντερνετικό ραδιόφωνο του Παντείου Πανεπιστημίου, το Ράδιο Πάντειον Sports, προκειμένου το link της μετάδοσης να «μοιράζεται» στις κοινότητες των τυφλών στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.
Όπως και με τα ΑμεΑ που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και χρησιμοποιούν για το λόγο αυτό ειδικά αμαξίδια, έτσι και με τους τυφλούς, η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα εκδίδει ανακοίνωση λίγες ημέρες πριν από τα ματς για τη διάθεση των θέσεων και ακολούθως ανακοίνωση για την εξάντληση των θέσεων. Οι ενδιαφερόμενοι θα επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο της ΠΑΕ σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα που θα γνωστοποιείται στην ανακοίνωση.
Η είσοδος των τυφλών και των συνοδών τους θα γίνεται από τη θύρα εισόδου των δημοσιογράφων. Έτσι θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ασανσέρ για ευκολότερη πρόσβαση στις θέσεις τους.
Να διευκρινίσουμε πως θα διατηρηθεί και στην επόμενη περίοδο η παροχή της ΠΑΕ Ολυμπιακός προς τους τυφλούς που επιλέγουν να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας, καθώς ο συνοδός τους θα αποκτά δωρεάν εισιτήριο διαρκείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου